Navigera

Viktigt att veta

topbild viktigtattvetaVad kul att du vill börja rida! Vi har många olika kurser på schemat och man får gärna rida mer än en gång i veckan. Det finns allt från nybörjargrupper för barn och vuxna, tävlingsgrupper, privatlektioner och kurser med olika teman. Läs om de olika grupperna under "Ridgrupper".

Observera att vi har Prova På-ridning varje lördag om man vill prova på att rida. Se mer info under "Drop in"!

 • Klädsel

  All ridning sker med godkänd hjälm, långbyxor och skor/stövlar med klack. Säkerhetsväst rekommenderas och utomhus bör man ha långärmad tröja. Vid hoppning har vi krav på att alla juniorer använder säkerhetsväst. Säkerhetsväst finns att hyra för 150:-/termin, hjälm får du låna gratis. Anmäl till kontoret om du vill hyra väst! Ingen ridning med luvtröja, linne, piercing, stora örhängen eller halsduk pga säkerhetsrisk.
  Vill du läsa mer om användning och anpassning av säkerhetsväst så har konsumentverker tagit fram bra fakta om det. Klicka här.
 • Tiden

  Kom i tid till din lektion! Du bör vara här en halvtimme innan din lektion börjar för att i lugn och ro kunna göra i ordning din häst. Tänk på att alla elever blir påverkade om lektionen inte kan starta i tid. Det är inte bra för varken dig eller hästen att stressa. Om du av någon anledning blir sen kan du ringa och meddela oss så kan vi hjälpa till att göra i ordning din häst.
 • I stallet

  När du kommer till ridskolan anmäler du dig genom att sätta ett kryss framför ditt namn på listan som ligger i sadelkammaren. På listan står även vilken häst du ska rida. Information om alla hästar och deras utrustning står både i sadelkammaren och utanför varje häst. Be om hjälp om du är osäker i stallet! Det finns nästan alltid stallvärdinnor, stallpersonal, instruktörselever eller instruktörer som känner hästarna och gärna hjälper dig! Läs mer under "Så här går det till i stallet"
 • Lektionstiden

  Lektionstiden startar då ni elever kommer in i ridhuset och pågår tills ni har ställt upp era hästar på medellinjen och suttit av. Detta innebär att upp- och avsittning ingår i ridtiden. Likaså ingår korrigering av stiglädernas längd, åtspänning av sadelgjord och dylikt. Dessa moment tar olika lång tid beroende på ryttarnas vana och rutin, men är viktigt för säkerheten och en del i ridutbildningen.
 • Målsman som ledare

  Då vi alltid strävar efter att hålla en hög säkerhetsnivå ska det finnas tillgång till ledare för alla som rider Ridlekis och Nyb1-3.  Föräldrar är ansvariga för att ordna ledare om man inte har möjlighet att leda själv. Vi har ett system med duktiga ledare som kan hjälpa till, men förälder/annan vuxen ska finnas tillgänglig på läktaren. Meddela vid anmälan till ridskolan om ni av någon anledning inte kan leda så talar vi om hur man gör för att boka en av våra ledare (du kan också läsa om vårt ledarsystem under "Vi på ridskolan --> Ledarna). För att ni som föräldrar ska känna er extra trygga erbjuder vi en kostnadsfri kurs i hur man leder och hanterar en häst. Håll utkik i stallet efter info i början av terminen. Förälder eller annan vuxen ska finnas närvarande under ridlektionen till och med att eleven rider i Junior 1-grupp. Från och med Junior 2 är det okej att eleverna är själva i stallet under ridlektionen, men givetvis uppskattar vi engagerade föräldrar som vill följa sitt barns ridning från läktaren!
 • Hästarna

  Man rider oftast samma häst fyra gånger i rad och sedan byter man till en ny. Man kan inför bytet lämna önskemål om vilken häst man vill rida, men ridläraren bestämmer vilken häst det blir. Ibland måste vi göra någon ändring även under de fyra gångerna, t.ex. om en häst blivit halt eller om någon häst går väldigt mycket den dagen och någon annan går mindre. Detta är för att hästarna ska orka och vara pigga och glada!
 • Hästkunskap

  Eftersom hästar är så mycket mer än bara ridning, ingår även avsutten undervisning under terminen. Samtliga grupper har minst ett ridpass ersatt med hästkunskap varje termin. Istället för ridning kan man välja mellan olika ämnen och clinics under några veckor i mitten av terminen. Observera att det inte är säkert att den clinic du valt ligger på din ordinarie ridtid. Anslag om hästkunskapsdagarna sätts upp i stallet och här anmäler du dig till det du vill vara med på.

  Förutom detta hästkunskapstillfälle har alla juniorgrupper ett tillfälle på ordinarie ridtid avsatt för teori, där man tränar extra på något som gruppen behöver, tex upp- och avsittning, reglera stigläder, longering, sitsträning, filmning av ryttare, ridvägar, olika ridövningar som gås igenom teoretiskt och ses när någon ryttare rider dem eller något annat roligt. Dessa tillfällen är markerade med JT (= Juniorteori) i Hopp- och dressyrschemat och då är det alltså en teorilektion istället för ridlektion vid det tillfället.

  Alla Nybörjargrupper för juniorer har 30-40 minuter ridning varje gång och 30 minuter teori var tredje gång. Teorin är alltid efter ridningen. Nybörjargrupp för vuxna (= Senior 1) har i början en del av ridtiden avsatt för teori i stallet för att bli säkra med hästarna. Denna tid minskar och övergår allt mer i ridtid allt eftersom eleverna känner sig trygga med hästarna i stallet och klarar av att göra i ordning dem själva. Läs mer under "Hästkunskap"
 • Varbergs Ridklubb=VRK

  Varbergs Ridklubb och Varbergs Ridskola är samarbetspartners. Varbergs Ridklubb erbjuder lektionsridning i grupp för sina medlemmar på Varbergs Ridskola. Som medlem i föreningen köper du ridlektioner av Varbergs Ridklubb, som ansvarar för verksamheten. Föreningen köper i sin tur lektionsridning (inkl instruktör och hästhyra) från Ridskoleservice i Varberg AB (Varbergs Ridskola). Med andra ord ska alla som rider på Varbergs Ridskola ska vara medlemmar i Varbergs Ridklubb. I detta medlemskap ingår bland annat en olycksfallsförsäkring som gäller ifall något skulle hända här på anläggningen. Varbergs Ridklubb är en ideell förening som äger stallet, ridhus och utebanor. Klubben står för underhåll och reparationer av anläggningen.

  Klubben anordnar flera tävlingar varje år och VRK har genom åren etablerat sig som en tävlingsplats man gärna kommer tillbaka till. Flera svenska mästerskap har anordnats med exempelvis Malin Baryard och hela eliten som startfält.

  Klubben har en förtroendevald styrelse och div. sektioner som jobbar inom olika områden. Är Du intresserad av att jobba ideellt i någon form, hör av dig till valberedningen. Vi är ett glatt gäng som har kul tillsammans och fler ”händer” är alltid uppskattat.

  Mer info om Varbergs Ridklubb finns på www.vrk.se.
Ridskoleservice i Varberg AB Kvarnagårdens Ridcenter 432 32 Varberg